Op de eerste dag reden we vanuit Seyðisfjörður via de noordoostelijke hooglanden langs Snæfell via Aðalból en in het lava -gebied in Askja. De wind pakte op en zand waaide over de grond, waardoor de route soms moeilijk te zien was. We bereikten ons kamp voor de nacht in Drekagil en gooiden onze daktent en bijlage, waardoor we een heerlijk diner konden eten bestaande uit IJslands lam, beschut tegen het zand dat buiten blaast.
De volgende dag was ons plan om het Holuhraun -gebied te bezoeken - de laatste uitbarsting in IJsland. Gelukkig was de oude zuidelijke route 'gæsavatnaleið sydri', het pad dat naar Holuhraun leidt, net geopend. Deze route is een ruw geïsoleerd spoor, met vlekken van drijfzand en andere vervelende stukjes. Hoewel we alleen reisden, besloten we om het pad te doen, waar we geen spijt van hadden. Het zien van de nieuwe lava bij Holuhraun was een geweldige ervaring en het pad is een geweldige test voor auto en mensen. Na 6-7 uur rijden, het passeren van Urðarháls, bereikten we het kruispunt nabij Nyidalur, maar in plaats van de nacht in de hut daar door te brengen, besloten we naar het noorden te blijven, richting Akureyri. Op onze weg daarheen reden we door een van de meest pittoreske valleien die ik heb gezien, volgend op de rivier Eyjarfjarðará. Het is een afdaling van de Highland 900 meter en naar zeespiegel, en vooral het eerste deel van de afdaling is nogal steil. We bereikten Akureyri laat in de avond en besloten daar op de camping te kamperen. Dus hebben we onze daktent gooide en genoten van een lekkere maaltijd voordat we naar bed klimden op een mooie dikke schuimmatras - die hard nodig was.
De volgende ochtend gingen we naar het plaatselijke zwembad, voor een mooie dip in de bubbelbaden - iets wat we nog wat meer zouden doen tijdens de resterende reis. We hebben een klein probleem gehad met losse dynamo-riemen, maar het was opgelost met de hulp van de lokale bevolking, en we gingen naar het westen via Siglufjörður en gingen verder totdat we het best bewaarde gazon vonden op de hele noordkust van IJsland, dat toevallig was een camping direct naast de oceaan. Dus kampeerden we in Lónkot, waar we genoten van een van de beste zonsondergangen die ik over de oceaan heb gezien, en twee regenbogen over de bergen.
De volgende stop was Djupavík in de noordwestelijke fjorden. Ons belangrijkste doel was om de verlaten haringfabriek te bezoeken, maar ook om een gevoel te krijgen van de afgelegen ligging van de North West -fjorden. Het is een vrij lange rit, die de fjorden in en uit volgt, maar ook een heel mooie. Na Djupavík reden we naar het noorden om nog een verlaten fabriek te bezoeken in Ingólfsfjörður. En vanaf daar gingen we een duik in het hete zwembad Krossneslaug op het strand van Norðurfjörður. We kampeerden op een camping in Norðurfjörður en ervoeren het eerste beetje regen tijdens onze reis. Maar we waren mooi beschut tegen de regen in onze tent.
Het was tijd om naar het zuiden te gaan en we maakten een lange reis helemaal naar de camping bij Mossfellsbær. Helaas volgde de regen ons, maar bij aankomst deden we een turbo van de tent en al snel genoten we (nogmaals) van een droog diner. De volgende paar dagen werden doorgebracht in de omgeving van Reykjavik, winkelen en ontspannen. We reden onder andere een klein steile pad op de Mountain Esja waar we lunchen, genieten van het prachtige uitzicht naar Reykjavik.
We gingen toen terug naar het noorden omdat we naar Husavik wilden om de walvissen te zien. Onderweg verbleven we op de camping in Blönduós, voordat we het kleine dorp Husavik bereikten. Hier gingen we op een walvissafari waar onze 4 -jarige dochter het nog steeds over heeft. Van daaruit reden we naar Myvatn, dus zie het meer vanaf de top van Hverfjall en doen dan ook een beetje 'back roading' op enkele van de minder gereden paden in het gebied. We gingen verder naar het oosten en bereikten Egilsstadir, waar we kampeerden op de plaatselijke camping. Het weer was verslechterd, dus we brachten wat goede uren door in het plaatselijke zwembad.
We hadden nog steeds één ding dat we moesten doen op deze reis: kamperen in een bos naast een waterval. Hoewel een 'bos' niet is waarom je naar IJsland zou komen, althans niet als je in Denemarken woont, is er een heel mooi bosgebied in HallormSstaðaskógur, en ook een camping naast een waterval. Dus brachten we een dag door in het rustige gebied in HallormSstaðaskógur. Nogmaals, onze Gordigear -bijlage werd goed gebruikt, omdat er af en toe een natuurlijke douche was. Het was het einde van de reis en we gingen terug over de pas naar Seyðisfjörður en kwamen terug in Denemarken, met de herinnering aan nog een geweldige reis. Alle uitrusting werkte perfect inclusief onze tent en bijlage. We kijken uit naar onze volgende reis al.
Kunstwerken en/of sms met dank aan Klavs F. Jørgensen.
Hoe zit het met een Gordigear cadeaubon?
Ontdek hoe uw aankoop helpt de planeet te herstellen ...